U Cerni urodile banane

U Cerni urodile banane

U jednom vrtu u Cerni urodile - banane! Naime, kada je gospođa Ruža Mijatović, u Jurišićevoj 11, u vrtu zasadila biljku banane, nije ni sanjala da će u studenom ona uroditi plodom.

Na današnji dan 24.11.

Na današnji dan 24.11.

Na današnji dan 24.11.1994 Hrvatska ministar vanjskih poslova dr. Mate Granić uputio predsjedateljici Vijeća sigurnosti Madeleine Albright pismo, u kojem traži odlučnu i hitnu akciju zbog srpskih...

Pet slavonskih gradova opet u zajedničko odlagalište

Pet slavonskih gradova opet u zajedničko odlagalište

Još nije poznat ishod tužbe austrijskih tvrtki Strabag i Saubermacher protiv pet slavonskih gradova, Vinkovaca, Vukovara, Županje, Belog Manastira i Osijeka, jer su odustali od zajedničkog...

Cijena tovljenika 13 i 14 kuna, a 15 za crne svinje

Cijena tovljenika 13 i 14 kuna, a 15 za crne svinje

Iako su dnevne temperature još uvijek prilično visoke za ovo doba godine i većina građana čeka hladnije dane, primjerene drugoj polovini studenoga, sezona svinjokolja u županjskoj Posavini polako...

Spava sa psom u pomoćnoj zgradi, ne zna hoće li mu graditi kuću i neće iz Gunje

Spava sa psom u pomoćnoj zgradi, ne zna hoće li mu graditi kuću i neće iz Gunje

U Gunji, susjednim selima i gradu Brčkom svi znaju Bajazita Omerovića – Badeta, bivšeg nogometaša gunjanskog Jadrana i majstora koji je popravljao i proizvodio akumulatore za automobile i traktore...

Reportaža: Svinjokolja u Županji!

Reportaža: Svinjokolja u Županji!

Dani postaju kraći i hladniji, zima se približava, a mnogi županjci već razmišljaju o svinjokolji. Pokušat ću opisati slavonski običaj Svinjokolje ili kako još neki kažu Klanje.

ŠUMARSKI MUZEJ U BOŠNJACIMA

ŠUMARSKI MUZEJ U BOŠNJACIMA

Doći u Bošnjake, a ne svratiti u Šumarski muzej i razgledati njegov jedinstven postav, veliki je propust. Sadržajno bogat, pregledan i zanimljiv, jedan je od najljepših muzeja takve vrste u Europi...

 • U Cerni urodile banane

  U Cerni urodile banane

 • Na današnji dan 24.11.

  Na današnji dan 24.11.

 • Pet slavonskih gradova opet u zajedničko odlagalište

  Pet slavonskih gradova opet u zajedničko odlagalište

 • Cijena tovljenika 13 i 14 kuna, a 15 za crne svinje

  Cijena tovljenika 13 i 14 kuna, a 15 za crne svinje

 • Spava sa psom u pomoćnoj zgradi, ne zna hoće li mu graditi kuću i neće iz Gunje

  Spava sa psom u pomoćnoj zgradi, ne zna hoće li mu graditi kuću i neće iz Gunje

 • Reportaža: Svinjokolja u Županji!

  Reportaža: Svinjokolja u Županji!

 • ŠUMARSKI MUZEJ U BOŠNJACIMA

  ŠUMARSKI MUZEJ U BOŠNJACIMA

Kalendar zbivanja

Pon Stu 24 @19:00 - 12:00AM
Izložba Veliki rat i Županja
Uto Stu 25 @09:00 - 12:00PM
Akcija darivanja krvi u Županji
Uto Stu 25 @19:00 - 12:00AM
Izložba Veliki rat i Županja
   

UPLOAD  

   

Zadnji komentari  

 • Slobodan Obradović
  Komunalac Županja treba preuzeti Komunlac Gunja.

  Read more...

   
 • biblicarka
  Dragi krizmenici! Vi koji ste svojim dolaskom ...

  Read more...

   
 • josip m.
  ne bih znao je li grijeh, ali znam što jest ...

  Read more...

   
 • Franjo
  Svaki komentar je suvišan, pa čak i ovaj moj!

  Read more...

   
 • Slobodan Obradović
  Kružni tok je odlično rješenje. Primjer je raskrižje ...

  Read more...

   

Kako smo branili grad  

18.5. poplave zupanja-320

   

plan grada  

   

Login Form  

   

Županjac.net donosi intervju sa županjskom glazbenom nadom imenom Dr. Oga

Detalji

 droga02Dragi Županjci! Nezavisni portal Županjac.net donosi vam opsežni intervju s mladom županjskom glazbenom nadom, koja se krije pod imenom Dr. Oga. Pročitajte koje je odgovore dao Doktor na pitanja koja mu je postavio vaš... Županjac.net!

 

Županjac.net: Tko? Što? Kad? Gdje?

Dr. Oga: Zovem se Velimir Crljić, imam 27 godina i dolazim iz, srcu mome najdražeg grada, Županje. Odrastao sam na Šećerani i tamo sam završio osnovnu školu. Školovanje sam nastavio u Zagrebu gdje sam maturirao u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji. Nakon završetka srednje škole upisujem se na Filozofski fakultet u Zagrebu, odsjek za Kroatistiku i Fonetiku, gdje sam, na moju veliku žalost još uvijek apslovent, ali uvelike se nadam da će se i to promijeniti do kraja ove godine. No da čitatelji ne bi pomislili da sam neka ljenčina, moram reći da već 6 godina radim u jednom od McDonald's restorana. Prije godinu i pol dana sam sa svojom tadašnjom djevojkom, a sadašnjom suprugom Petrom stupio u bračnu zajednicu. To bi ukratko bile najvažnije crtice iz mog dosadašnjeg života.

droga1

Županjac.net: Kada si se prvi put susreo s hip-hopom?

Dr. Oga: S hip-hopom sam se prvi put susreo pred kraj osnovne škole. Prva pjesma koju sam čuo bila je TBF-ova Malo sam maka. Pošto tada glazba nije bila ovoliko dostupna kao danas, a ni roditelji nešto nisu imali novaca, a ni interesa, da kupuju kasete na kojima tamo netko nešto nabraja, preostalo mi je samo hvatati spotove kad bi se zavrtili na TV-u. U to vrijeme sam trenirao košarku u KK Županja i sjećam se da smo jednom išli na gostovanje u Slavonski brod i na putu tamo u autobusu, moja prijateljica Ina mi je odrepala Malo sam maka i Trilogiju jada (ona je bila jedna od rijetkih koja je imala sreće pa je posjedovala njihovu kazetu), a ja sam to sve fino zapisao na papir, naučio napamet i od tada kada bi se pjesma pojavila na TV-u ja bih uzeo svoj papir u ruke i učio. TV je bio u sobi od staraca i zamislite samo njihovu reakciju kad bih kasno navečer uletio u sobu i počeo skakati po njoj. Kasnije kad sam se preselio u Zagreb sve je to postalo dostupnije, pa sam ubrzo nabavio Bolesnu Braću, Tram 11, Nereda i Stoku uz naravno nezaobilazno slušanje Blackouta na radiju 101 kasno navečer na walkmanu dok bi svi oko mene spavali.

Županjac.net: Kako si odlučio da se počneš baviti glazbom?

Dr. Oga: Nekako sam od malih nogu uvijek bio pun interesa za različite stvari. Tako sam trenirao košarku u KK Županji, trenirao sam nogomet u NK Sladorana, plesao sam folklor u Kristalu, kasnije sam u srednjoj školi naučio svirati klavir i tamburicu i uvijek sam sanjao da ću jednoga dana u nečemu od toga uspijeti i biti poznat nadaleko i naširoko. Međutim fizičke predispozicije razbile su sve snove o slavi stečenoj na skakanju i trčanju, tako da mi je preostalo jedino iskoristiti stvari u kojima bi fizičko naprezanje zamjenilo naprezanje moždanih vijuga i glasnica koje bi na svijetlo dana iznosile ono što vijuge proizvedu. Kada sam počeo slušati rap glazbu to mi se totalno svidjelo, ne samo muzika nego i čitava ta hip-hop kultura i nekako sam se pronašao u tome. Ubrzo sam i sam počeo slagati rime i kada sam uvidio da mi to nekako leži odlučio sam napisati i prvu stvar. Imao sam 16 godina, a pjesma se zvala To strašno zlo. Kolegama i prijateljima se to jako svidjelo pa je nedugo nakon toga nastao i drugi tekst i ubrzo je jedna čitava bilježnica bila ispisana raznim tekstovima, rimama, izrekama, idejama, tu i tamo pokoji grafit i tako. Baš mi je nedavno u ruke dopala jedna kazeta iz tog razdoblja s desetak mojih pjesama. Pjesme su snimljene na običnom radiju i repao sam preko beatova koje sam puštao na kolegin sintisajzer. Poslušao sam sa suprugom te pjesme, vrištali smo od smijeha, ali tada su to bili hitovi! :)

Županjac.net: Zašto Dr. Oga?

Dr. Oga: U hip-hop kulturi je uobičajeno da uz osobno ime postoji i to neko umjetničko pod kojim se izvođač pojavljuje u javnosti i koje je pamtljivije nego recimo... Velimir Crljić. To ime vam mogu dodijeliti drugi po nekoj vašoj izraženoj osobini ili ga možete stvoriti sami. Dr. Oga sam ja sam izabrao i to iz sljedećeg razloga. Kod nas na Šećerani izraze poput faca, car, kralj, legenda, brijač i sl. je zamjenjivao izraz doktor. Onda sam je odlučio uzeti Doktor za svoje umjetničko ime, ali je uz malu igru riječima to ispalo Doktor Oga koje napisano sa skraćenom titulom glasi Dr. Oga. Bilo je tu još zanimljivih kombinacija, ali ova mi se nekako učinila najboljom od svih.

Županjac.net: Kako nastaju tvoji tekstovi i kako pronalaziš inspiraciju za njih?

Dr. Oga: Možda je to već klišej ako kažem da inspiraciju nalazim svugdje oko sebe, ali je zaista tako. Najveća inspiracija u zadnje vrijeme mi je sadašnje stanje u našoj državi. Informacije koje dolaze s TV-a, iz novina, s raznih portala, tjeraju na razmišljanje i onda ja ta svoja razmišljanja i svoj stav o pojedinom događaju, osobi, stvari prenesem na papir, ali u formi pjesme. Uvijek je to nekako drugačije od prethodnog i jedino se moj stav i stil pisanja ne mjenjaju. Ali da ne mislite da me inspiriraju samo loše stvari, ima tu i pozitivnih tema koje vrlo rado obrađujem. Nađe se tu i pokoja ljubavna pjesmica, pjesma koja poziva na radost, druženje, zabavu, na male stvari koje čovjeka čine sretnim, ali one su trenutno u sjeni ovih loših tema što je i logično jer gdje god se okrenemo danas samo laži, prevare, ubojstva nevinih ljudi, krađa, propadanje i uništavanje lijepoga i ostalo. A pošto ja u svojim pjesmama pokušavam oslikati vrijeme u kojem živim i iznijeti svoj stav o stvarima koje me se direktno tiču, onda nije za zamjeriti ako kažem da zadnjih pet, šest tekstova govori upravo o tim lošim stvarima. Ali nadajmo se da će sve to ugledati svjetlije dane.

A kako nastaju tekstovi? Jednostavno! Pišem, pišem i pišem sve dok ne napišem sve što mi je na duši i u glavi. Ali veliku ulogu u pisanju tekstova ima trenutak u kojem pišem. Uvijek se može nešto napisati i može biti dobro, ali kad te "čopi" trenutak inspiracije, to samo ispada iz tebe. Najsvježiji primjer za to mi je posljednja najava smaka svijeta. Sjedio sam i gledao kroz prozor čekajući smak svijeta. U "dogovoreno" vrijeme na nebu su se pojavili neki ružni oblaci, počeo je puhati gadan vjetar, kiša, grmljavina,... ma nebo se otvorilo! Nakon pola sata je sve to prestalo, pojavilo se sunce, a ja sam "razočaran" jer smo još jednom "prevareni" u naredna tri sata napisao možda dva najjača teksta ikad.

 droga

Županjac.net: Obrada pjesme Love the way you lie u izvedbi tebe i Off Side-a, koja govori o našem gradu i koja je čak proglašena i neslužbenom himnom Županje i Županjaca, doista je dobro prihvaćena i slušana. Odakle ideja za nju?

Dr. Oga: Pjesma LTWYL (kako je ja od milja zovem) za mene je zaista nešto posebno. Kao prvo, kolikogod ta pjesma govorila o općenitim stvarima, o jednoj široj zajednici, o jednome gradu i njegovim stanovnicima, za mene je ona najosobnija pjesma ikad! U njoj sam po prvi puta javno istupio sa nekim svojim stajalištima, kritizirajući loše stvari i ukazujući na probleme ljudi i probleme zbog ljudi. Moram priznati da me je u jednom trenutku bilo pomalo i strah kako će građani Županje reagirati na sve to jer ih direktno prozivam i proglašavam ih glavnim i odgovornim urednicima današnjeg stanja u Županji. Međutim, reakcije ljudi su mi pokazale da je strah od njih bio potpuno bez razloga. Pokazalo se da je pjesma shvaćena baš onako kako i treba biti, da su se ljudi prepoznali i razdvojili sebe kao žrtve od drugih koji ih čine tim žrtvama i neizmjerno mi je drago zbog toga. Pjesma je baš nekako pogodila u bit problema, a problem se najviše veže uz mlade. Nezaposlenost, nedostatak materijalnih sredstava, pomanjkanje kulturnih i zabavnih sadržaja i ostale slične stvari, loše utjeću na mlade Županjce, što za posljedicu ima njihov odlazak iz Županje ili pak ostanak uz jednoličan način življenja, da ga tako nazovem. Često se čujem s prijateljima koji su ostali u Županji i kad pitam što ima novo najčešće je to odgovor: "Ma ništa, sve po starom!", uz pokoju maloljetničku trudnoću ili tučnjavu u lokalnim lokalima! Moj prijatelj Sale je u našu međusobnu komunikaciju uveo izraz Županjska monotonija, koji možda najbolje opisuje trenutnu situaciju u Županji i koja je po meni najveći uzrok svih zala koja su nas snašla. Ima tu pojedinaca koji pokušavaju promjeniti to stanje, ali sve je to slabo i kratkotrajno. No, ne bih njih proglasio krivcima za tu slabost i kratkotrajnost dobroga, dapače, drago bi mi bilo da je takvih još više, da se napokon nešto promijeni. Krivima smatram ljude koji su stvorili takvu atmosferu i nedostatak uvjeta za normalan razvoj i napredak mladih ljudi, odnosno svako njihovo ne podržavanje i ne poticanje nečega dobroga i zdravoga, uzimam kočnicom i usmjeravanjem u suprotno. A to nikako nije dobro.

No da se vratim na pjesmu, na našu LTWYL.  Još jedna stvar me čini sretnim, a ta je da su pozitivne reakcije stigle i iz drugih gradova Lijepe naše, u kojima je situacija slična našoj Županjskoj. Međutim, svu tu sreću zasjenjuje jedna tužna činjenica, koja je bila glavni motiv samog nastajanja ove pjesme, a to je ubojstvo našeg mladog sugrađanina Miroslava kojemu je ova pjesma i posvećena. Sjećam se kad su mi javili za taj nemili događaj bio sam duboko potresen i kako to obično biva kod mene kad me nešto uspije duboko dirnuti i počne me mučiti, napisao sam taj dio za Miroslava. Kasnije sam taj dio malo proširio i tako je nastao treći dio pjesme LTWYL, u kojem sam pokušao pronaći uzrok tome događaju i otalim ružnim događajima koji potresaju naš grad, a posredno se tiču mladih. Međutim, taj tekst mi nije bio dovoljan da ga izbacim kao rap pjesmu pa je jedna od zamisli bila da ga objavim kao post na Facebook-u i tako proširim svoje mišljenje o svemu tome i pokušam zainteresirati druge za tu problematiku. I dok sam tako u glavi premotavao svoje stihove nekako mi je u uho ušla pjesma Ne dirajte Županju od Opće opasnosti. Tako sam došao na ideju da bih mogao napisati pjesmu o Županji u kojoj bih upozorio na ključne probleme u gradu, a u koju bih uklopio i dio napisan za Miroslava. Za refren pjesme sam namjeravao semplirati refren od Ne dirajte Županju, pošto je to jedna od rijetkih pjesama o Županji poznatija širem slušateljstvu, a snimljena je dosta davno, pa bih tako izbacio van nešto poznato, što bi privuklo slušatelje, a bilo bi iz nešto novije županjske povijesti. Počeo sam pisati dijelove ostatka pjesme, zapisivati neke detalje iz prošlosti, iz sadašnjosti, neke svoje vizije svega toga. To je bio jedan dugotrajan i detaljan proces koji je kasnije urodio plodom. Međutim, jedan vikend sam bio u Županji, izašao malo van i naletio na svog prijatelja Shabana. Sjeli smo za šank i u razgovoru došli na ideju da snimimo neku zajedničku pjesmu. Rekao sam mu da imam u nastajanju jedan dosta dobar tekst o Županji pa da bismo mogli to probati nekako napraviti. Njemu se ideja svidjela, svidjela se i ostalim dečkima iz benda i tako smo krenuli u samu realizaciju projekta. Po povratku u Zagreb, ja sam zasukao rukave i ubrzo dovršio kompletan tekst. Ukazala nam se prilika da pjesmu po prvi puta izvedemo na koncertu u čast Miroslava pod nazivom Nije svejedno. Kako smo se na dan koncerta prvi puta svi skupa sastali da odsviramo pjesmu nismo imali vremena uvježbavati refren i melodiju pa je Shaban predložio da za taj put uzmemo Love the way you lie, a kasnije ćemo onda uglazbiti orginalni refren i ostatak. Pjesmu smo izveli na koncertu za Miroslava, posvetili je njemu, a par dana nakon toga mi se javio njegov prijatelj Denis i rekao kako je taj refren bio jedna on najdražih stvari koje je Miroslav volio slušati. Nato smo mi odlučili ostaviti ovaj refren isto kao jednu uspomenu na Miroslava i sjećanje na njegov prerani odlazak.

Ovdje bih iskoristio priliku i zahvalio se vašem portalu koji je također popratio sve ovo i proglasio ovu pjesmu neslužbenom himnom Županjaca, zahvalio bih se Shabanu koji je sve ovo pokrenuo i bez kojega pitaj boga kako bi sve ovo zvučalo i izgledalo, ali i svim Županjcima koji slušaju ovu pjesmu i trude se svakodneno učiniti našu Županju boljim i ljepšim gradom. Veliko hvala svima!!!

 droga2

Županjac.net: Daljnji planovi u karijeri? Neki koncert u Županji?

Dr. Oga: Daljnji planovi u"karijeri"? Zanimljivo pitanje! Davati sve od sebe u svakom trenutku stvaranja! Za sada su svi planovi negdje u zraku, ništa nije još konkretno dogovoreno, ali postoje naznake da se nešto od toga uskoro izrealizira. Ako Bog da, ovo bi ljeto trebao ići novi spot van, a uskoro bi se trebalo i početi raditi na nekom materijalu koji bi mogao izaći van kao album. Datum izlaska će uvelike ovisiti o slobodnom vremenu i financijama tako da ništa ne mogu sa sigurnošću reći, ali mogu reći da će se dati sve od sebe. Naime, glavni producent na tom materijalu bi bio Shaban, koji bi ujedno bio zadužen i za sve ostalo što nije pisanje tekstova i repanje u mikrofon. To bi bilo moje zaduženje! Do tada mi je želja svaki mjesec van izbaciti jednu ili više stvari u vlastitoj produkciji (malo sam se počeo baviti i time, opet zahvaljujući Shabanu, koji je, moram to napomenuti, izvrstan učitelj! :) ) kako bi ljudi koji slušaju i vole moju glazbu i prate moj rad uvijek imali nešto novo za poslušati. Tako bih ujedno skupljao i neki koncertni materijal, pa ako bude volje i želje kod ljudi ovo ljeto održati i neki koncert u Županji. Kod mene volje i želje ne manjka!

 

Županjac.net: Planovi u životu?

Dr. Oga: Što prije diplomirati! Ostalo sam sve napravio.

 

Županjac.net: I za kraj neka poruka našim čitateljima?

Dr. Oga: Dragi čitatelji Županjac.net-a, čitajte i dalje vaš omiljeni portal s uvijek svježim vijestima i pregrštom zanimljivih i korisnih informacija vezanih uz naš grad i naravno... slušajte Dr. Ogu! :) Voli vas Doktor!

 

Županjac.net: Hvala Doktore!

 

Dr. Oga: Hvala Vama!

 

Nemate dozvolu za unos komentara. Samo registrirani korisnici mogu koristiti privilegirane postavke. Registracija je besplatna!

   

GIPS BAU

   

Mjesto za Vašu reklamu 3

   

CITY NET ŽUPANJA

   

Mjesto za Vašu reklamu 2

   

Natus fizikalna terapija

   

Mjesto za Vašu reklamu 1

   

Vrijeme u Županji

Mist

3°C

Županja

Mist

Humidity: 95%

Wind: 3.22 km/h

 • 24 Nov 2014

  Sunny 7°C 1°C

 • 25 Nov 2014

  AM Clouds/PM Sun 7°C -2°C

   

Brojač posjeta

Danas378
Jučer713
Tjedan378
Mjesec30460
Ukupno1319852
   
Copyright © 2014 zupanjac.net. Sva prava zadržana.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom (GPL).
 • zupanjac.net traži suradnike u prikupljanju vijesti, slika i informacija svih vrsta i oblika, isključivo o Županji i županjcima. Ukoliko imate prijedloga, pitanja ili ideja, ili znate nešto i želite to objaviti, slobodno nas kontaktirajte.
© zupanjac.net